Liperin valtuusto 18.12.17

Tämän viikon maanantaina historian kirjat havisi kun päätös Yläkoulun rakentamisesta Ylämyllylle vahvistui.

Valtuusto äänesto luvuin 24-11 uuden yläkoulun rakentamisen puolesta. 

Ryhmänä tiedostamme paineet veronkorotuksille, emmekä hyväksy terveydellä leikkimistä.

Mielummin terveet, uudet monipuoliset tilat kuin, saneeraus jossa riskejä enemmän kuin ajatella uskaltaa. 

Satu Melkko totesi, et kunta on olemassa kuntalaisia ei taloutta varten. Kannamme huolta niin asiakkaista kuin henkilökunnastakin. 

 

Ryhmäpuheeni valtuustossa talousarviota käsiteltäessä:

Hyvät valtuutetut, virkamiehet ja muut läsnäolijat

 

Vuosi 2017 Suomi satavuotta lähenee loppuaan. Käsittelemme tänään vuoden 2018 talousarviota ja otamme kantaa historialliseen päätökseen. Millainen tulevaisuus Liperillä on lähivuosina, entä vuosikymmeninä? Olemmeko valmiita ottamaan riskejä ja suuntaamaan katseemme tulevaan vai pitäydymmekö tiukasti vanhoissa kiinni?

 

Osa ajattelee tunteella, osa järjellä, osa siltä ja väliltä. Meidän olisi nähtävä tulevaisuuteen, josta kukaan ei osaa varmasti sanoa, ohjaako valtiovalta kenties meidät huolimatta omista päätöksistämme kohti suurta Pohjois-Karjalaa vai onko kunnilla mahdollisuus elinvoiman ylläpitämiseen vielä tulevaisuudessakin.

 

Omistajaohjauksen merkitys korostuu. 

Kunnan varoista menee edelleen suurin osa sosiaali- ja terveyspuolelle, vaikka sitä ei juuri käsitellä omassa valtuustossamme. Rahat menevät silti. Asiat, joihin voimme täällä vaikuttaa ovat hyvinvoinnin edistäminen ja elinvoimamahdollisuuksien lisääminen. Ennaltaehkäisevän työn merkitys korostuu entisestään. Varhainen tuki, juuri ne arjen kohtaamiset ennen kuin asiat vyöryvät lumipalloiksi, on monissa asioissa todettu kerran jos toisenkin halvemmaksi vauvasta vaariin.

 

Emme saa myöskään unohtaa elinvoiman ylläpitämistä, että ne oikeat tontit ja laajakaistayhteydet tulevat kaikkien saataville ja yritys tekee päätöksen aloittaa toimintansa Liperin kunnassa.

Maatalouden työpaikkojen merkitys on kunnassamme suuri. Toivottavasti tulevaisuudessakin voimme ylpeänä esitellä olevamme leipäpitäjästä, joka panostaa lähiruokaan ja mahdollistaa edellytykset yrittämiselle.

 

Karjalaisessa kerrottiin Liperin olevan kolmanneksi lapsivaltaisin kunta Itä-Suomessa. Teemme tänään päätöksen, joka vaikuttaa siihen pysymmekö samalla paikalla vielä jatkossakin.

Meidän on panostettava joka taajamassa yleisen viihtyvyyden lisäämiseen ja paikkojen kunnossa pitämiseen.

 

Varhaiskasvatuksessa ja peruskoulun kehittämisessä olemme saaneet huomiota valtakunnan tasollakin. Kuitenkin välillä kuulemme myös huolia ja murheita, jotka henkilökunnalta ja palveluiden käyttäjiltä tulevat keskusteluissa ilmi. Meidän on huolehdittava henkilökuntamme hyvinvoinnista ja otettava vakavasti kaikenlaiset viestit, kohdattava sekä työntekijät että palveluiden käyttäjät yksilöinä. Mikäli painamme asiat villaisella, voivat kustannukset yhtäkkiä nousta esimerkiksi sairaspoissaolojen lisääntymisen vuoksi.

 

Tänään minun on Helppo yhtyä kuntaliiton Jenni Airaksisen sanoihin yrittäjyysseminaarissa syyskuussa Careliasalissa. Alue kuten oma kuntamme tarvitsee kehittyäkseen naisia.

Nyt on hyvät valtuutetut se hetki, jolloin juuri nuo naiset, jotka kantavat huolta lastensa asioista kuten terveistä ja turvallisista koulutiloista voivat joko äänestää jaloillaan tai levittää hyvää viestiä eteenpäin. Liperin kelkka vetovoimaisena kuntana on saatava ylöspäin eikä jäädä vellomaan eripuriin. Niitä on jo ollut tässä kunnassa liikaakin.

 

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä kiittää kaikki kuluneesta vuodesta ja toivottaa hyvää ja rauhallista Vapahtajan syntymäjuhlaa.

Yksityiskohtaisesta keskustelussa otamme kantaa talousarvion muutamiin kohtiin.